Monday, June 17, 2013

Γιατί αλλάζει το κλίμα: Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Η ατμόσφαιρα περιέχει υδρατμούς, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του φυσικού περιβάλλοντος που αφήνουν το ηλιακό φως να περάσει αλλά απορροφούν τη θερμότητα που αντανακλάται από τη Γη. Η φυσική αυτή διαδικασία, που λέγεται «φαινόμενο του θερμοκηπίου», διατηρεί τη θερμοκρασία της Γης σε επίπεδο που υποστηρίζει τη ζωή. Χωρίς αυτό, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έφτανε στο αφόρητο επίπεδο των –18 °C.

Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η υλοτόμηση των δασών για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων αυξάνουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων της ατμόσφαιρας που εγκλωβίζουν τη θερμότητα. Η προσθήκη αυτών των «αερίων του θερμοκηπίου» επιτείνει το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία της Γης και να αλλάζει το κλίμα.
Η λύση βρίσκεται στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα. Για το σκοπό αυτό απαιτείται καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων. Τα ορυκτά καύσιμα —το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές— είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Πρέπει να καίμε λιγότερα ορυκτά καύσιμα και με πιο αποδοτικό τρόπο. Ταυτόχρονα, πρέπει να εμποδίζουμε τη διαφυγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, για παράδειγμα με τη «σύλληψή» του κατά την παραγωγή του και στη συνέχεια την αποθήκευσή του υπογείως σε εξαντλημένα πεδία φυσικού αερίου ή σε κοιλότητες άλατος.

Η αντιστροφή της αποδάσωσης, ιδίως της καταστροφής των τροπικών δασών που λειτουργούν ως «δεξαμενές» απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα, είναι επίσης καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα δάση απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα όταν αναπτύσσονται, το οποίο όμως απελευθερώνουν όταν υλοτομούνται.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντελούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως το μεθάνιο που εκλύεται στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή οι εκπομπές που παράγονται από την κατάχρηση λιπασμάτων, αλλά τα ορυκτά καύσιμα και η αποδάσωση είναι οι βασικοί υπεύθυνοι.
 Γιατί αλλάζει το κλίμα: Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου

No comments:

Post a Comment