Thursday, June 13, 2013

Πέλετ: Η καθαρή λύση για την θέρμανση σε δύσκολους καιρούς

Σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι προβληματική, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των λειτουργικών εξόδων, τόσο σε οικιακές όσο και σε επαγγελματικές εφαρμογές, κρίνεται επιβεβλημένη.
Το κύριο καύσιμο θέρμανσης στη χώρα μας είναι το πετρέλαιο, το οποίο δεδομένου ότι είναι εισαγόμενο, παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις στην τιμή του και προκαλεί ακόμα σημαντικότερη επιβάρυνση στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας μας. Ετσι, η στροφή σε άλλα οικονομικότερα καύσιμα, τα οποία μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες μας αλλά ταυτόχρονα είναι και φιλικά προς το περιβάλλον, είναι άμεση.
Ενα τέτοιο οικονομικό καύσιμο είναι και τα «συσσωματώματα βιομάζας», που είναι γνωστά και ως πέλετ (pellet). Αποτελούμενο από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, συμπιεσμένο σε μικρούς κυλίνδρους χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική ουσία και με θερμιδική απόδοση που ανέρχεται στα 4.200 kcal/kg, το πέλετ έρχεται για να φέρει την επανάσταση στα συστήματα θέρμανσης. Το συναντάμε σε μικρούς κυλίνδρους διαμέτρου 6-8 χιλιοστών και μήκους περίπου 100 χιλιοστών και χρώμα εξαρτώμενο από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του.
Η βιομάζα προκύπτει από την αγροτική δραστηριότητα, έναν τομέα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό τα υπολείμματα των αγροτικών εργασιών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, καθιστώντας τα υποπροϊόντα της αγροτικής δραστηριότητας σε υλικά υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μάλιστα στη χώρα μας υπάρχουν ήδη 5 εργοστάσια με δυνατότητα παραγωγής 500.000 τόνων πέλετ το χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με 250.000 τόνους πετρελαίου.
Περιβαλλοντικά το πέλετ απελευθερώνει κατά την καύση του όσο διοξείδιο του άνθρακα έχει απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Επομένως, ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς το CO2 που εκλύεται κατά την καύση του απορροφάται από τα φυτά στη διαδικασία ανάπτυξης τους. Ετσι, ολοκληρώνεται ένας κλειστός κύκλος μηδενικών εκπομπών και επιβαρύνσεων προς το περιβάλλον.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Το πέλετ χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για θέρμανση, σε σόμπες, τζάκια και λέβητες με συσκευές υψηλής τεχνολογίας, που παρέχουν δυνατότητα αυτονομίας, ρύθμισης της επιθυμητής θερμοκρασίας του χώρου, αυτόματα ελεγχόμενης οικονομικής λειτουργίας της καύσης, αλλά και εβδομαδιαίου ηλεκτρονικού προγραμματισμού λειτουργίας. Εξαιτίας του κυλινδρικού σχήματος του πέλετ, της λείας επιφάνειας, καθώς και του μικρού του μεγέθους, συμπεριφέρεται όπως το υγρό, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα. Η τροφοδοσία της εγκατάστασης μπορεί να γίνει είτε με συσκευασίες σάκων 15 κιλών, είτε με μεγάλες συσκευασίες 500-1000kg. Το πέλετ οδηγείται από το σιλό αποθήκευσης καυσίμου μέσω ενός κοχλία μεταφοράς στο χώρο καύσης, όπου με τη βοήθεια αντιστάσεων θερμαίνεται και φτάνει σε θερμοκρασία αυτανάφλεξης. Ετσι με τον κατάλληλο συνδυασμό ποσότητας καυσίμου και οξυγόνου έχουμε τις ιδανικές συνθήκες καύσης.
Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία της χρήσης καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο κατάλληλο για χρήση σε κάθε μεγέθους αυτόματα συστήματα θέρμανσης, ικανά να αντικαταστήσουν επάξια ακόμα και υψηλής απόδοσης λέβητες πετρελαίου ή αερίου. Επιπλέον οι λέβητες πέλετ μπορούν να συνδυαστούν με θερμικά ηλιακά συστήματα, ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμου.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η εγκατάσταση λέβητα πέλετ είναι μια ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση. Ομως, επειδή όπως καθετί νέο στην Ελλάδα πιθανότατα θα έχει τάσεις να εφαρμοστεί βιαστικά, χωρίς σωστά κριτήρια επιλογής και από μη εξειδικευμένους τεχνικούς, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Απαραίτητο λοιπόν είναι να τονιστούν μερικά στοιχεία που είναι σημαντικά για τη σωστή επιλογή ενός λέβητα πέλετ.
Ο λέβητας που θα επιλεγεί πρέπει οπωσδήποτε να έχει σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας και καθαρισμού. Τα δύο παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικά ως προς την άνεση που προσφέρουν στο χρήστη, καθώς δεν είναι αναγκασμένος να τον τροφοδοτεί με πέλετ ή να καθαρίζει συχνά το λέβητα.
Επειδή μιλάμε για καύση στερεού καυσίμου και έχουμε στερεά κατάλοιπα, πολύ σημαντικό είναι ο καθαρισμός να γίνεται αυτόματα και αποτελεσματικά και στα δύο σημεία που περνά το καύσιμο (καυστήρα και θάλαμο καύσης), ενώ πλεονέκτημα αποτελεί και η αυτόματη απομάκρυνση της στάχτης με μηχανισμό, ώστε να διατηρείται ο λέβητας πάντα καθαρός και να αποφεύγονται τα μπλοκαρίσματα στη λειτουργία του.
Επίσης, αναγκαίο είναι να έχει ασφαλιστικά συστήματα σε τουλάχιστον τρία σημεία ελέγχου (θερμοκρασία νερού, θερμοκρασία καύσης και πίεση χώρου καύσης).
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα ειδικό σύστημα θέρμανσης, οπότε για τη μελέτη και εγκατάστασή του πρέπει να απευθύνεται κανείς σε εξειδικευμένους μηχανολόγους μηχανικούς.

Πέλετ: Η καθαρή λύση για την θέρμανση σε δύσκολους καιρούς

No comments:

Post a Comment