Thursday, June 6, 2013

Σύγκριση επίπεδων συλλεκτών με συλλέκτες κενού – 2011/05-


Με την υποστήριξη του λογισμικού προσομοίωσης πλιακών ‘’Polysun 5.0’’ έγινε σύγκριση συλλεκτών κενού αυστριακής κατασκευής και των επιπέδων συλλεκτών της TISUN. Η σύγκριση πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της TISUN στο Soll. Το αποτέλεσμα όσον αφορά την απόδοση ήταν προβλέψιμο: Οι συλλέκτες κενού έχουν υψηλότερη απόδοση της τάξης του 7% αλλά το κόστος τους είναι μέχρι και 50% μεγαλύτερο.Η προσομοίωση έδειξε ότι οι επίπεδοι συλλέκτες, που κατασκευάζονται από την ειδικό στα πλιακά συστήματα TISUN, παρέχουν εξοικονόμηση πετρελαίου θέρμανσης 580 λίτρα ανά έτος, ενώ αντίστοιχα οι συλλέκτες κενού παρέχουν 784 λίτρα.



Η έκπληξη της δοκιμής ήταν ότι λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο συλλέκτης κενού εξοικονομεί μόνο 1,020 ευρώ περισσότερα σε δέκα χρόνια αλλά η τιμή αγοράς είναι περίπου 2,000 ευρώ υψηλότερη από την τιμή για 15 m2 επιπέδων συλλεκτών. Για να ξεπεραστεί η σύγκριση κόστους- οφέλους, οι συλλέκτες κενού μπορεί να είναι ακριβότεροι ως και ένα συντελεστή της τάξης του 1,24 (τιμές καταλόγου).

Άλλα βασικά συμπεράσματα της παραπάνω σύγκρισης είναι:

Αυτό που είναι πλεονέκτημα για τον συλλέκτη κενού είναι επίσης και μειονέκτημα: Χάρη στην τέλεια μόνωση, είναι πιο αποδοτικός, αλλά το κενό εμποδίζει το λιώσιμο του χιονιού που πέφτει εύκολα από τον επίπεδο συλλέκτη λόγω της ακτινοβολούμενης θερμότητας. Όταν ο συλλέκτης κενού βρίσκεται σε στασιμότητα (stagnation) λόγω της μόνωσης παραμένει σε αυτή την κατάσταση περισσότερο από τον επίπεδο συλλέκτη και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να είναι εκμεταλλεύσιμες. Για τις μεγάλες εγκαταστάσεις με υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας και μεγάλες και συχνές περιόδους στασιμότητας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί αντιψυκτικό υγρό με μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, το οποίο είναι πολύ ακριβό και έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Επιπλέον το γυαλί των συλλεκτών κενού είναι πιο ευαίσθητο σε χαλάζι και παγετό.

Η αποδοτικότητα των συλλεκτών κενού ευνοεί τη χρήση τους στη διαδικασία βιομηχανικής θέρμανσης.

Αν το ηλιοθερμικό σύστημα χρησιμοποιείται για παραγωγή ζεστού νερού, υποστήριξης θέρμανσης ή θέρμανση πισίνας υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για την χρήση επίπεδων συλλεκτών που διαρκούν περισσότερο, αλλά επίσης διατηρούν θέσεις εργασίας στην ελληνική και ευρωπαική βιομηχανία πλιοθερμικών συστημάτων.

Παραθέτοντας τις σημαντικότερες ιδιότητες και τους τομείς εφαρμογής των δύο τύπων συλλεκτών μπορούμε να αποκτήσουμε μια εικόνα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για τον κάθε τύπο.

Ιδιότητες επιπέδων συλλεκτών: Μεσαίο κόστος αγοράς, ο απορροφητής διατίθεται σε διαφορετικούς τύπους (μαύρη μπογιά, ημιεπιλεκτική επιφάνεια και επιλεκτική επιφάνεια).

Εφαρμογές επιπέδων συλλεκτών: Ζεστό νερό χρήσης, θέρμανση χώρων, πλιακός κλιματισμός (οι επολεκτικοί), θέρμανση πισίνας.

Ιδιότητες συλλεκτών κενού: Πολύ υψηλό κόστος αγοράς, όχι απώλειες θερμότητας λόγω μεταφοράς, υψηλή θερμοκρασία λειτουργίας, ιδανικοί για ψυχρά κλίματα, εξαιρετικά ευαίσθητοι, πολύπλοκη εγκατάσταση.

Εφαρμογές συλλεκτών κενού: Δεν συνιστώνται σε οικιακές εφαρμογές αφού η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους ξεπερνά τους 300 C. Συνιστώνται στον πλιακό κλιματισμό, σε βιομηχανικές εφαρμογές (αποστείρωση) και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.



No comments:

Post a Comment