Sunday, June 19, 2022

Ενεργειακές Κατηγορίες Θερμοστατών (Ελεγκτών Θερμοκρασίας)



Οι θερμοστάτες χώρου ή αλλιώς ελεγκτές θερμοκρασίας  είναι οι συσκευές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο και την ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάποιο χώρο. Ως εκ τούτου, ένα σύστημα θέρμανσης ή ψύξης για να λειτουργεί αποτελεσματικά θα πρέπει να αποτελείται από αξίοπιστους και κατάλληλος θερμοστάτες, ώστε να προσφέρει τη μέγιστη θερμική ενέργεια που χρειάζεται ο χώρος, χωρίς να σπαταλά πολύτιμη ενέργεια. Αυτό τους καθιστά έναν σημαντικό παράγοντα εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης. 

Κάθε θερμοστάτης είναι κατασκευασμένος για τη σύνδεση του με συγκεκριμένα είδη συστημάτων και είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε στις τεχνικές του προδιαγραφές, ότι είναι συμβατός με το σύστημα που είναι εγκατεστημένο στο χώρο.

Δείτε όλους τους σύγχρονους θερμοστάτες της ANDRIANOS

Οι θερμοστάτες είναι συσκευές οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες, παρόλα αυτά πρόκειται για συσκευές που καταλώνουν ενέργεια και οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού, καθώς και να κατατάσσονται σε Ενεργειακές Κλάσεις, σύμφωνα με την


Ευρωπαική Οδηγία 2009/125/ΕΚ & 2010/30/ΕΚ (ErP Directive 2009/125/EC & 2010/30/EU). 

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε την κατάταξη των θερμοστατών σε Ενεργειακές Κατηγορίες σύμφωνα με την ανωτέρω οδηγία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τρεις στόχους για την ενέργεια και το κλίμα για το έτος 2020 που ονομάζεται στόχος 20/20/20.

Ο στόχος σημαίνει 20% αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, 20% μείωση των εκπομπών CO2 και 20% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020.

Για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε αυτούς τους στόχους, οι δύο παραπάνω οδηγίες της Ευρωπαικής Ένωσης είναι πολύ σημαντικές.

Συγκεκριμένα, για τις συσκευές Ελέγχου Θερμοκρασίας, έχει υιοθετηθεί η παρακάτω κατάταξη, όπως δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014/C 207/1.

Κατηγορία I

On/off Θερμοστάτης Χώρου

Θερμοστάτης χώρου που ελέγχει τη λειτουργία on/off μιας πηγής θερμότητας. Οι παράμετροι απόδοσης, συμπεριλαμβανομένου του διαφορικού ανοιγοκλεισίματος και της ακρίβειας ελέγχου θερμοκρασίας χώρου καθορίζονται από τη μηχανική κατασκευή του θερμοστάτη.


Κατηγορία II

Έλεγχος καιρικής αντιστάθμισης, για χρήση με διαβαθμιζόμενες πηγές θερμότητας

Ένας ελεγκτής θερμοκρασίας ρύθμισης πηγής θερμότητας που μεταβάλλει το σημείο ρύθμισης της θερμοκρασίας ροής του νερού που εξέρχεται από την πηγή θερμότητας ανάλογα με την επικρατούσα εξωτερική θερμοκρασία και την επιλεγμένη καμπύλη καιρικής αντιστάθμισης. Ο έλεγχος επιτυγχάνεται ρυθμίζοντας κατάλληλα τη θερμοκρασία της πηγής θερμότητας.


Κατηγορία III

Έλεγχος καιρικής αντιστάθμισης, για χρήση με πηγές θερμότητας εξόδου On/off

Ένας ελεγκτής θερμοκρασίας ρύθμισης πηγής θερμότητας που μεταβάλλει το σημείο ρύθμισης της θερμοκρασίας ροής του νερού που εξέρχεται από την πηγή θερμότητας ανάλογα με την επικρατούσα εξωτερική θερμοκρασία και την επιλεγμένη καμπύλη καιρικής αντιστάθμισης. Η θερμοκρασία ροής της πηγής θερμότητας μεταβάλλεται ελέγχοντας τη λειτουργία on/off της πηγής θερμότητας.


Κατηγορία IV

Θερμοστάτης χώρου TPI, για χρήση με πηγές θερμότητας εξόδου on/off

Ένας ηλεκτρονικός θερμοστάτης χώρου που ελέγχει τόσο τον ρυθμό κύκλου του θερμοστάτη όσο και την αναλογία ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της πηγής θερμότητας εντός του κύκλου ανάλογα με τη θερμοκρασία χώρου. Η στρατηγική ελέγχου TPI μειώνει τη μέση θερμοκρασία του νερού, βελτιώνει την ακρίβεια ελέγχου της θερμοκρασίας δωματίου και ενισχύει την απόδοση του συστήματος.


Κατηγορία V

Διαβαθμιζόμενος θερμοστάτη χώρου, για χρήση με διαβαθμιζόμενες πηγές θερμότητας

Ένας ηλεκτρονικός θερμοστάτης χώρου που μεταβάλλει τη θερμοκρασία ροής του νερού που εξέρχεται από την πηγή θερμότητας ανάλογα με τη μετρούμενη απόκλιση θερμοκρασίας χώρου από το σημείο ρύθμισης του θερμοστάτη δωματίου. Ο έλεγχος επιτυγχάνεται ρυθμίζοντας την έξοδο της πηγής θερμότητας.


Κατηγορία VI

Καιρική Αντιστάθμιση και αισθητήρας δωματίου, για χρήση με διαβαθμιζόμενες πηγές θερμότητας

Ένας ελεγκτής θερμοκρασιακής ρύθμισης πηγής θερμότητας που μεταβάλει τη θερμοκρασία ροής του νερού που εξέρχεται από την πηγή θερμότητας ανάλογα με την επικρατούσα εξωτερική θερμοκρασία και την επιλεγμένη καμπύλη αντιστάθμισης καιρού. Ένας αισθητήρας θερμοκρασίας δωματίου παρακολουθεί τη θερμοκρασία δωματίου και προσαρμόζει την παράλληλη μετατόπιση της καμπύλης αντιστάθμισης για να βελτιώσει την άνεση του δωματίου. Ο έλεγχος επιτυγχάνεται  ρυθμίζοντας την έξοδο της πηγής θερμότητας.


Κατηγορία VII

Καιρική αντιστάθμιση και αισθητήρας δωματίου, για χρήση με πηγές θερμότητας εξόδου on/off

Έλεγχος θερμοκρασίας ροής πηγής θερμότητας που μεταβάλλει τη θερμοκρασία ροής του νερού που εξέρχεται από την πηγή θερμότητας ανάλογα με την επικρατούσα εξωτερική θερμοκρασία και την επιλεγμένη καμπύλη αντιστάθμισης καιρού. Ένας αισθητήρας θερμοκρασίας δωματίου παρακολουθεί τη θερμοκρασία δωματίου και προσαρμόζει την παράλληλη μετατόπιση της καμπύλης αντιστάθμισης για να βελτιώσει την άνεση του δωματίου. Η θερμοκρασία ροής της πηγής θερμότητας μεταβάλλεται ελέγχοντας τη λειτουργία on/off της πηγής θερμότητας.


Κατηγορία VIII

Έλεγχος θερμοκρασίας δωματίου με πολλούς αισθητήρες θερμοκρασίας, για χρήση με διαβαθμιζόμενες πηγές θερμότητας

Ένας ηλεκτρονικός ελεγκτής, εξοπλισμένος με 3 ή περισσότερους αισθητήρες δωματίου που μεταβάλει τη θερμοκρασία ροής του νερού που εξέρχεται από τη πηγή θερμότητας ανάλογα με τη αθροιστική μετρούμενη απόκλιση της θερμοκρασίας δωματίου από τα σημεία ρύθμισης του αισθητήρα δωματίου. Ο έλεγχος επιτυγχάνεται  ρυθμίζοντας την έξοδο της πηγής θερμότητας.


H ANDRIANOS με εμπειρία στις Ενεργειακές Λύσεις για τα συστήματα Θέρμανσης και Κλιματισμού από το 1994, διαθέτει μια υπερπλήρη σειρά Θερμοστατών και Αυτοματισμών που στοχεύουν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σε επαγγελματικές και οικιακές εγκαταστάσεις. Διαθέτει επίσης Έξυπνα Συστήματα Διαχείρισης για τον έλεγχο όλων των βασικών λειτουργιών μιας οικίας. Τα συστήματα αυτά είναι ευρέως γνωστά σαν συστήματα Smart Home (Έξυπνο Σπίτι).


Δείτε όλους τους σύγχρονους θερμοστάτες της ANDRIANOS

Περισσότερες πληροφορίες για τους Θερμοστάτες

Περισσότερες πληροφορίες για το Smart Home

No comments:

Post a Comment