Monday, July 23, 2018

Η νεότερη μελέτη του Ε.Μ.Π. αποδεικνύει τη συγκριτική υπεροχή επενδύσεων σε συστήματα ψύξης – θέρμανσης

Η τελευταία μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων & Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) συγκρίνει τα αποτελέσματα των ενεργειακών παρεμβάσεων σε κτήρια του ελληνικού δυναμικού σε τεχνο οικονομικούς όρους.


Από τη Μελέτη εξάγεται το γενικό συμπέρασμα ότι η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτηρίου περνάει πρωτίστως μέσα από την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος ψύξης – θέρμανσης από νέα προηγμένα συστήματα με υψηλότερο ενεργειακό βαθμό απόδοσης, αλλά και σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων εφαρμογών αυτοματισμού.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης, ώς νέφη σημείων.

Αν και η θερμομόνωση (κέλυφος, κουφώματα κλπ.) είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, είναι τεχνικά και κατασκευαστικά αυτονόητο ότι από μόνη της δεν προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και στη συνολική απόδοση της επένδυσης. Στην προαναφερόμενη Μελέτη του Ε.Μ.Π. αποδεικνύεται, κατ’ αρχήν, ότι η αντικατάσταση μιας παλαιάς τυπικής υφιστάμενης εγκατάστασης θέρμανσης με συμβατικό λέβητα πετρελαίου, από έναν νέο λέβητα με τεχνολογία συμπύκνωσης, φυσικού αερίου ή πετρελαίου, αποσβένεται ακόμα και σε λιγότερο από τέσσερα έτη, λόγω της σημαντικής μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Πρόσθετα, και ιδιαίτερα σημαντική, καθίσταται η διαπίστωση ότι η αντλία θερμότητας επιφέρει πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, ενώ φαίνεται να αποτελεί την μοναδική λύση για επίτευξη επιπέδων κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στη περιοχή θεώρησης του κτηρίου ως nZEB (Nearly zero-energy buildings - κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας).

Πέρα από τη σύγκριση των τεχνοοικονομικών μεγεθών στη Μελέτη, γίνεται ακόμα σαφές ότι η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης πρέπει να προηγείται χρονικά των λοιπών παρεμβάσεων. Σε περιπτώσεις περιορισμένων οικονομικών πόρων, που επιβάλλουν ιεράρχηση προτεραιοτήτων και χρονικό προγραμματισμό των δράσεων, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης σε πρώτο χρόνο, αφενός μεγιστοποιεί το οικονομικό όφελος και την απόδοση ανά επενδεδυμένο ευρώ, και αφετέρου δεν ακυρώνει οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια αναβάθμισης.

Διαβάστε ολόκληρη τη Μελέτη σύγκρισης τεχνο οικονομικών αποτελεσμάτων διάφορων ενεργειακών παρεμβάσεωνσε κτήρια του ελληνικού δυναμικού από το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων & Λεβήτων - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σεπτέμβριος 2017θνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σεπτέμβριος 2017

No comments:

Post a Comment