Wednesday, August 5, 2015

Σύγχρονα συστήματα ηλιακής θέρμανσης: Απόδοση & Οικονομία

Η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ηλιακής θέρμανσης μειώνει σημαντικά τα έξοδα σε μία κατοικία, προσφέροντας επίσης και ζεστό νερό χρήσης σε απόλυτη οικονομία.
Στη χώρα μας η ηλιοθερμία αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις για θέρμανση. Η ηλιοθερμία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών για τη θέρμανση των κτιρίων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

sigxrona-sistimata-hliakis-thermansis


Τα μέρη του ηλιοθερμικού συστήματος
Ένα ηλιοθερμικό σύστημα περιλαμβάνει τους ηλιακούς συλλέκτες, ένα ή παραπάνω θερμοδοχεία και τα επιμέρους συστήματα, όπως για παράδειγμα τον ηλιακό σταθμό με τον κυκλοφορητή και τον ελεγκτή του και κάποιες φορές το σταθμό παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. 
Οι συλλέκτες, οι όποιοι πρέπει να έχουν υψηλής απόδοσης, είναι είτε επίπεδοι με επιλεκτική βαφή στην επιφάνεια τους είτε αποτελούνται από σωλήνες κενού όπου η επιφάνεια του συλλέκτη βρίσκεται για λόγους μόνωσης υπό κενό. 
Η χωρητικότητα του ηλιακού θερμοδοχείου ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξουμε, φθάνει πολλές φορές έως τα 2.000 lt, για τις οικιακές εφαρμογές. Το ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ) συνήθως παρασκευάζεται με σταθμό άμεσης  παραγωγής όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, μέσω ενός εξωτερικού εναλλάκτη και με τους αντίστοιχους κυκλοφορητές. Επιπλέον, για μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση, πρέπει να συνοδεύεται και με ένα σύστημα θέρμανσης το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σε θερμότητα, όταν η αποθηκευμένη ενέργεια του θερμοδοχείου δεν είναι αρκετή. Ιδανικά για την ηλιακή υποβοήθηση σύστημα θέρμανσης θεωρούνται οι λέβητες συμπυκνώσεως αερίου, οι λέβητες συμπυκνώσεως πετρελαίου ή εναλλακτικά η χρήση αντλιών θερμότητας συνήθως αέρος/νερού.

Επιλογή του κατάλληλου ηλιοθερμικού συστήματος
Το σημαντικότερο κριτήριο στην διαστασιολόγηση και στην επιλογή ενός ηλιοθερμικού συστήματος για τη θέρμανση και το ΖΝΧ είναι το ποσοστό κάλυψης που θα επιτύχουμε σε ένα σύστημα, το οποίο επιτυγχάνει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του μεγέθους της εγκατάστασης (άρα και του αρχικού κόστους) και της κάλυψης των αναγκών που θα επιτευχθεί. Μία πολύ μεγάλη και κατ’ επέκταση ακριβή εγκατάσταση με την οποία θα καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας κατά τους χειμερινούς μήνες, θα έχει πολύ μικρό βαθμό απόδοσης, αφού η ενέργεια, η οποία θα συλλέγεται κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα, ένα μικρότερο σύστημα, του οποίου η ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια του έτους π.χ. για την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης, θα μπορέσει να καλύψει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των αναγκών της θέρμανσης μη λύνοντας έτσι το πρόβλημα μας.  Στο εμπόριο βρίσκουμε υπολογιστικά προγράμματα με τη βοήθεια των οποίων, επιτυγχάνεται ο ακριβής υπολογισμός και η αξιοπιστία σχετικά με το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τον υπολογισμό της απόσβεσης της δαπάνης του ιδιοκτήτη του συστήματος. Επίσης συνίσταται η συνεργασία με έμπειρο μηχανικό, τόσο για την μελέτη των αναγκών και την επιλογή του κατάλληλου συστήματος, όσο και για την σωστή εγκατάσταση, ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος ηλιακής θέρμανσης.

Κέρδος στη θέρμανση - Ένα ενδεικτικό παράδειγμα:
Σύμφωνα με σχετική μέτρηση, μια κατοικία με συνολική θερμαινόμενη επιφάνεια 250 τμ, με ενδοδαπέδια θέρμανση και θερμικό φορτίο σύμφωνα με την θερμοκρασία σχεδιασμού στα 15kW, αλλά και με εσωτερική θερμοκρασία χώρου να έχει υπολογισθεί να είναι 20οC, οι ανάγκες για ζεστό νερό χρήσης είναι περίπου 200 λίτρα την ημέρα σε θερμοκρασία 45oC. 
Σε μια τέτοια περίπτωση, η θερμική ενέργεια που απαιτείται για την θέρμανση είναι περίπου 11500 kWh, ενώ για το ζεστό νερό χρήσης είναι περίπου 2000 kWh. Συνολικά η ενέργεια που χρειαζόμαστε συμπεριλαμβανομένης της απώλειες των δικτύων διανομής και αποθήκευσης είναι περίπου 15000 kWh εκ των οποίων το ηλιοθερμικό σύστημα μπορεί να καλύψει το 50% της συνολικής ενέργειας, δηλαδή τις 7500 kWh. Με κάποιες θεωρήσεις όπως τη σημερινή τιμή του υγραερίου 0,85 ευρώ/lt, τη θερμογόνο δύναμη του υγραερίου περίπου 7,4 kWh/lt και το μέσο βαθμό απόδοσης του λέβητα συμπυκνώσεως στο ζεστό νερό χρήσης και στη θέρμανση να είναι 95%, το κόστος θέρμανσης είναι 1000 ευρώ/έτος και ο χρόνος απόσβεσης ενός ηλιοθερμικού συστήματος  εκτιμάται περίπου στα 8 έτη.

Για την κατάλληλη επιλογή ηλιοθερμικού συστήματος για την οικία ή τον επαγγελματικό χώρο, επικοινωνήστε με το τεχνικό τμήμα της ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ στο τηλ. 2721023124.

No comments:

Post a Comment