Tuesday, June 4, 2013

Υπέρυθρη Θέρμανση



 Χαμηλής Έντασης

 Υψηλής Έντασης




Ηλεκτρικές Συσκευές

Φορητές Συσκευές

Η αρχή λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία βασίζεται στην μεταφορά θερμότητας μεσω ακτινοβολίας όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ηλιακές ακτινες και την θερμότητα που εσωκλείουν. Για αυτόν τον λόγο η άισθηση θερμότητας από τέτοια συστήματα είναι παρόμοια με την επίδραση του ήλιου οταν βγαίνει από τα σύννεφα σε μία κρύα ημέρα. Η υπέρυθρη ακτινοβολία θερμαίνει τους ανθρώπους, τα πατώματα, τους τοίχους, και λοιπες επιφάνειες απευθείας, χωρίς τη ανάγκη για την θέρμανση του αέρα πρώτα.
Όταν η Υπέρυθρη θέρμανση χρησιμοποιείται σε κλειστό χώρο, τα αντικείμενα στο χώρο απορροφούν την υπέρυθρη ενέργεια που εκπέμπεται. Μόλις απορροφηθεί, η ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία με τη σειρά της θερμαίνει τον περιβάλλοντα αέρα. Αυτή η μέθοδος θέρμανσης, σε αντίθεση με την πλήρωση ενός δωματίου με θερμό αέρα επιτρέπει την πηγή θερμότητας να ξεκινήσει απο χαμηλά επίπεδα λειτουργίας και όχι απο το ανώτατο όριο.Το γεγονός αυτό δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς παρέχεται θερμότητα μόνο όπου ακριβώς είναι απαραίτητη χωρίς να θερμαίνει τον αέρα που  υπάρχει μεταξύ της πηγής θερμότητας και των σωμάτων (άτομα, μηχανήματα, προϊόντα  κλπ).  Αυτό καθιστά τα συστήματα υπέρηθρης ακτινοβολίας τα πλέον  αποδοτικά και αποτελεσματικά συστήματα θέρμανσης για συνθήκες που επικρατούν σε αποθήκες, εργοστασια και ακόμη μεγαλύτερους χώρους.


Πλεονεκτήμα θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία:

  • Απαιτεί πολύ πιο χαμηλή εγκατεστημένη ισχύ σε σύγκριση με τα παραδοσιακά  συστήματα που λειτουργούν με την μεταφορά θερμότητας, με προφανή εξοικονόμηση  χρημάτων τόσο στην εγκατάσταση όσο και στα τρέχοντα έξοδα. Η καταφανής οικονομία  στα τρέχοντα έξοδα επιτυγχάνεται λόγο της ταχύτητας με την οποία έχουμε το επιθυμητό  αποτέλεσμα, σχεδόν αμέσως. Διότι δεν χρειάζεται να θερμάνουμε όλο το κτίριο ή το  δωμάτιο νωρίτερα, πριν την έναρξη της βάρδιας.
  •  Δεν υπάρχει στρωμάτωση του αέρα που θα απαιτούσε υψηλότερη θερμοκρασία στην οροφή του χώρου απ' ότι στο επίπεδο του πατώματος, οπότε και θα υπήρχε σχετική απώλεια ενέργειας.
  • Μπορεί να κατευθυνθεί η θερμότητα έτσι ώστε να θερμαίνεται ένα μόνο μέρος του χώρου ή του κτιρίου.
  • Δεν καταλαμβάνει χώρο στο πάτωμα καθώς αναρτάται σε τοίχους ή οροφές (σταθερές μονάδες θέρμανσης).
  • Δεν υπάρχει κίνηση αέρα και έτσι δεν υπάρχει κυκλοφορία σκόνης (εχθρός κάποιων προϊόντων κατά την παραγωγή τους ή την κατεργασία τους).
  • Λειτουργεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου, ήπια μεταφορά θερμότητας χωρείς να ενοχλεί ή να ''καίει '' τους ανθρώπους.
  • Βρίσκει εφαρμογή: Σε θρησκευτικούς χώρους, εργοστάσια, μηχανουργία, εργοτάξια, βαφεία, ναυπηγεία, θερμοκήπια, εξωτερικοί χώροι φορτοεκφόρτωσης, αντιπαγετική προστασία, αθλητικά κέντρα, κλειστά γήπεδα, υπαίθριες αγορές, υπαίθρια μπαρ και εστιατόρια, εκθεσιακούς χώρους κ.λ.π.

No comments:

Post a Comment