Wednesday, July 6, 2016

Ενεργειακή Σήμανση προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια - ErP - ο πλήρης οδηγός

Από τις 26 Σεπτεμβρίου 2015 έχει τεθεί σε ισχύ η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενεργειακή Σήμανση προϊόντων τα οποία καταναλώνουν ενέργεια (ΕrP - Energy related Products), η οποία έχει κύριο σκοπό να καταστήσει απλούστερη στους καταναλωτές, στους κατασκευαστές εξοπλισμού θέρμανσης και στους εγκαταστάτες, την επιλογή του πιο ενεργειακά αποδοτικού προϊόντος, έτσι ώστε οι εκπομπές CO2 να μειώνονται και το κόστος της ενέργειας να ελαττώνεται.
Προϊόντα που αφορά η οδηγία ErP
Η Οδηγία ErP αφορά:
  • τα δοχεία ζεστού νερού χρήσης έως και 500 l,
  • τους λέβητες θέρμανσης και τις αντλίες θερμότητας ισχύος έως και 400 kW,
  • τους λέβητες θέρμανσης σε συνδυασμό με θερμαντήρες νερού έως 70kW,
  • τις μονάδες συμπαραγωγής έως 400 kW παραγωγή θερμότητας και 50 kW ηλεκτρικής ισχύος
  • καθώς τους συνδυασμούς των παραπάνω με εξαρτήματα εγκατάστασης, όπως συστήματα αυτοματισμού και ηλιακούς σταθμούς (έως 70kW Και 2000l)
Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης
Η Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης κατηγοριοποιεί την αποδοτικότητα ενός προϊόντος ή συγκροτήματος με τη βοήθεια των διαφόρων τάξεων Ενεργειακής Απόδοσης, από το Α +++ (για συγκροτήματα) ή Α ++ (για προϊόντα) έως το G.
Η τάξη Α +++ αντιπροσωπεύει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό απόδοσης και η G χαμηλή απόδοση.
  
Ενδεικτικές Ενεργειακές Ετικέτες Ηλιακού Συστήματος και Συστήματος Κλιματισμού 

Ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος, υπάρχουν διάφορες πρόσθετες πληροφορίες, όπως π.χ.
  • η επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή,
  • η ονομαστική θερμική ισχύς σε kW, δηλαδή η μέγιστη ενεργειακή απόδοση της συσκευής σε ψύξη και θέρμανση.
  • η στάθμη ηχητικής ισχύος, δηλαδή ο θόρυβος που κάνει το μηχάνημα κατά τη λειτουργία του και εκφράζεται σε db. Για μονάδες με εξωτερική και εσωτερική μονάδα, όπως τα κλιματιστικά, αναγράφονται τα επίπεδα θορύβου και για τα δύο μέρη του συστήματος.
  • η σύσταση του συστήματος, δηλαδή τα επιμέρους συστήματα που το αποτελούν
Εποχιακή Απόδοση και Κλιματικές Ζώνες
Η θεμελιώδης αλλαγή από την υπάρχουσα κατάσταση είναι ότι στο επίκεντρο του νέου τρόπου αξιολόγησης μπαίνει η εποχιακή απόδοση σε συνδυασμό με τις τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες των χωρών της Ευρώπης.
Πλέον στην Ενεργειακή Σήμανση αναγράφονται οι τιμές εποχιακής απόδοσης σε ψύξη (SEER) και οι τιμές εποχιακής απόδοσης σε θέρμανση (SCOP), αναλόγως το προϊόν και την λειτουργία του.
Οι δύο παραπάνω δείκτες απόδοσης εκφράζουν τον λόγο της ενέργειας που «παίρνουμε ή ωφελούμαστε» από την λειτουργία του προϊόντος, προς την ενέργεια που «καταναλώνει» το προϊόν.
Σε συνδυασμό με την ονομαστική θερμική ισχύς σε kW, δηλαδή την μέγιστη ενεργειακή απόδοση της συσκευής σε ψύξη και θέρμανση (τιμές που αναγράφονται στην Ενεργειακή Σήμανση), μπορούμε να υπολογίσουμε την μέγιστη ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής.
Οι τιμές εποχιακής απόδοσης σε ψύξη (SEER) και σε θέρμανση (SCOP) υπολογίζονται με βάση ένα ετήσιο προφίλ λειτουργίας στις διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Συγκεκριμένα, οι χώρες της Ευρώπης έχουν χωριστεί σε τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες, που εκφράζονται με διαφορετικό χρώμα στην Ενεργειακή Σήμανση του προϊόντος:
  • Μεσαία Κλιματική Ζώνη - ετήσιο θερμοκρασιακό προφίλ Στρασβούργου (πράσινο)
  • Θερμότερη Κλιματική Ζώνη - ετήσιο θερμοκρασιακό προφίλ Αθήνας (πορτοκαλί)
  • Ψυχρότερη Κλιματική Ζώνη - ετήσιο θερμοκρασιακό προφίλ Ελσίνκι (μπλε)
Ελάχιστα επίπεδα αποδοτικότητας
Με την νέα οδηγία έχουν τεθεί σε ισχύ νέοι κανόνες ελάχιστης απόδοσης, προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή μη αποδοτικών προϊόντων στην Ευρώπη.
Προϊόντα με τιμές SEER και SCOP χαμηλότερες από την ενεργειακή κλάση D για το SEER και την ενεργειακή κλάση A για το SCOP ή μονάδες με αυξημένα επίπεδα θορύβου δεν μπορούν να εισάγονται στην Ευρώπη και δεν θα μπορούν να φέρουν τη σήμανση CE.
Σημαντικές πληροφορίες για τον καταναλωτή
Η ενεργειακή απόδοση του προϊόντος από μόνη της δεν είναι καθοριστικός παράγοντας. Κάθε μονάδα θέρμανσης είναι μέρος ενός συστήματος, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί με το βέλτιστο τρόπο σε όλα τα μέρη που το απαρτίζουν, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη άνεση στη θέρμανση και η προσδοκώμενη ενεργειακή απόδοση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αρχικά με τον βέλτιστο σχεδιασμό της λύσης θέρμανσης για τον εκάστοτε χρήστη, με τη σωστή και πιστοποιημένη εγκατάσταση και τέλος, με αποτελεσματική και έγκαιρη συντήρηση.
H ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ διαθέτει στην Ελληνική Αγορά προϊόντα και συστήματα των οίκων CARRIERTiSUNAND solar και AND heat pumps, τα οποία διαθέτουν από τις καλύτερες ενεργειακές ετικέτες στην κατηγορία τους. Αναλαμβάνει την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας για την θέρμανση και τον κλιματισμό, ενώ έχει πιστοποιήσει την ικανότητα παροχής υπηρεσιών με συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

No comments:

Post a Comment