Monday, September 21, 2015

Ηλιοθερμική Τεχνολογία που ξεχωρίζει

Από την ίδρυσή της, το 1994, έως και σήμερα ο βασικός άξονας της στρατηγικής της «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» είναι η δημιουργία ποιοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων, με χαμηλό λειτουργικό κόστος και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Για την επίτευξη των παραπάνω η «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» εστιάζει στην προαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως η ηλιοθερμία και στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Πάντα με άμεσο θετικό αντίκτυπο, τόσο οικονομικό, όσο και λειτουργικό και με όλες τις δράσεις της να χαρακτηρίζονται από ποιότητα και αφοσίωση στις δεσμεύσεις της.

Η εγκατάσταση ενός σύγχρονου ηλιοθερμικού συστήματος αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις για θέρμανση χώρων και ζεστών νερών χρήσης, αφού η ηλιοθερμία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων.
 Συνοπτικά, ένα ηλιοθερμικό συστήμα αποτελείται από τους ηλιακούς συλλέκτες, ένα ή παραπάνω θερμοδοχεία και τα επιμέρους συστήματα, όπως για παράδειγμα τον ηλιακό σταθμό με τον κυκλοφορητή και τον ελεγκτή.

thermodoxeia-hliothermikou-systimatos
Θερμοδοχεία Ηλιοθερμικού Σύστηματος στο λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας - Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας στην Ελλάδα.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιλογή ενός ηλιοθερμικού συστήματος για τη θέρμανση χώρων και ζεστού νερού χρήσης είναι η επίτευξη της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ του μεγέθους της εγκατάστασης (άρα και του αρχικού κόστους) και του ποσοστού κάλυψης των αναγκών (άρα και της ετήσιας εξοικονόμησης σε ενέργεια και χρήματα και εντέλει του χρόνου απόσβεσης του συστήματος). Μία πολύ μεγάλη και κατ’ επέκταση ακριβή εγκατάσταση με την οποία θα καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας κατά τους χειμερινούς μήνες, θα έχει πολύ μικρό βαθμό απόδοσης, αφού η ενέργεια, η οποία θα συλλέγεται κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα, ένα μικρότερο σύστημα, του οποίου η ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια του έτους π.χ. για την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης, θα μπορέσει να καλύψει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των αναγκών της θέρμανσης μη λύνοντας έτσι το πρόβλημα μας.  Συνίσταται η συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών και τεχνικών, τόσο για την μελέτη και ανάλυση των αναγκών και την επιλογή του κατάλληλου συστήματος, όσο και για την σωστή εγκατάσταση, ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος ηλιακής θέρμανσης.

hliakoi-sillektes-hliothermikou-systimatos
Ηλιακοί συλλέκτες Ηλιοθερμικού Συστήματος στην ταράτσα του Νοσοκομείου Καλαμάτας - Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας στην Ελλάδα.

Η ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ MITSIS HOTELS Α.Ε. ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ

Με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας και τον σεβασμό στο περιβάλλον, ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της Ελλάδας, Mitsis Hotels A.E, επένδυσε στην ηλιοθερμική τεχνολογία για την θέρμανση των Ζεστών Νερών Χρήσης σε δύο από τις ξενοδοχειακές μονάδες του. Στο Mitsis Roda Beach στην Κέρκυρα και στο Mitsis Alila Resort & Spa στην Ρόδο εγκαταστάθηκαν ηλιοθερμικά συστήματα του Αυστριακού Οίκου TiSUN, που αντιπροσωπεύονται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την εταιρεία "Ανδριανός".

hliothermia-Alila-Resort-Spa-rodos
Alila Resort & Spa - Ρόδος

Η ξενοδοχειακή μονάδα Alila Resort & Spa, δυναμικότητας 308 δωματίων και 908 κλινών έχει ιδιαίτερα υψηλές ανάγκες σε Ζεστά Νερά Χρήσης τους καλοκαιρινούς μήνες, με αυξημένο συντελεστή ταυτοχρονισμού. Για το λόγο αυτό  η ηλιοθερμική εγκατάσταση στο Alila Resort & Spa περιλαμβάνει:
  • ένα ηλιακό πεδίο των 490m2 , αποτελούμενο από 192 συλλέκτες TiSUN FMS για την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε θερμική, 
  • ηλιακούς συσσωρευτές συνολικής χωρητικότητας 32.000lt (Pro-Clean της TiSUN) για την αποθήκευση της θερμικής ενέργειας και 
  • την ηλιακή μονάδα ελέγχου για την μέτρηση πίεσης και θερμοκρασίας σε συνδυασμό με  ένα σύνολο αυτοματισμών και αισθητήρίων για την βέλτιστη λειτουργία της εγκατάστασης 
Η παραπάνω επένδυση, με κόστος 350.000€ αναμένεται να αποσβέσει σε λιγότερο από 4 χρόνια. Η υπολογισμένη ετήσια ενεργειακή εξοικονόμηση, από την μη χρήση πετρελαίου για τις θερμικές ανάγκες και με δεδομένες τις υψηλές ανάγκες/καταναλώσεις σε Ζεστά Νερά Χρήσης, ανέρχεται σε 95.500€. 

Mitsis Roda Beach - Κέρκυρα

Η δεύτερη ηλιοθερμική εγκατάσταση έγινε σε μία από τις πτέρυγες του ξενοδοχείου Mitsis Roda Beach, το οποίο έχει συνολική δυναμικότητα 500 δωματίων και 1500 κλινών. Στην συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα, επιτεύχθηκε ποσοστό ηλιακής κάλυψης 65% για την παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης με μια επένδυση της τάξης των 250.000€.
Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν:
  • Το ηλιακό πεδίο, συνολικής επιφάνειας 230m2, αποτελούμενο από υψηλής αποδοτικότητας συλλέκτες TiSUN FMS, 
  • Τα δοχεία εναποθήκευσης της θερμικής ενέργειας, με συνολική χωρητικότητα 16.000lt. Επιλέχθηκαν τα κορυφαία δοχεία θερμοκρασιακής διαστρωμάτωσης Pro-Clean της TiSUN με σφαιρικό εναλλάκτη όπως και στην παραπάνω εγκατάσταση.
  • Ο κεντρικός ηλιακός σταθμός, με τους απαραίτητους ελεγκτές, κυκλοφορητές και τις διατάξεις ασφάλειας.

Ο χρόνος απόσβεσης της παραπάνω επένδυσης υπολογίζεται σε 6,2 χρόνια, με  ετήσια ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξης των 40.700€.
Η οικονομοτεχνική μελέτη των δύο παραπάνω εγκαταστάσεων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με την συνολική επένδυση του ομίλου να φθάνει τα 550.000€, η πλήρη απόσβεση θα γίνει σε περίπου 5 χρόνια και η συνολική εξοικονόμηση σε βάθος 25ετίας, από την μη χρήση πετρελαίου για την θέρμανση των ζεστών νερών χρήσης, θα ανέλθει στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ. 
Το σημαντικότερο ωστόσο, είναι η επίτευξη εντυπωσιακών μειώσεων στις εκπομπές ρύπων. Από την εγκατάσταση των δύο ηλιοθερμικών συστημάτων, μειώνονται οι εκπομπές ρύπων CO2 κατά 183 τόνους. 

Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΛΥΣΗ: ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Τα ξενοδοχεία αποτελούν έναν από τους τομείς με τις υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται στα ύψη το λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης. Ο μεγαλύτερος όγκος των ξενοδοχείων εφαρμόζει συμβατικές και ενεργοβόρες λύσεις, όπως για παράδειγμα η χρήση συμβατικών λεβήτων για την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης και υποβοήθηση της θέρμανσης. Η ανάγκη για εξεύρεση οικονομικότερων λύσεων για την ενεργειακή αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων είναι επιτακτική και η χρήση των αντλιών θερμότητας, σε συνδυασμό με την ηλιοθερμία, αποτελεί μία από τις βέλτιστες λύσεις για ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

hliothermia-antlia-thermothtas
Τυπικό διάγραμμα λειτουργίας Ηλιοθερμίας σε συνδυασμό με Αντλίας Θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι μηχανήματα τα οποία παρέχουν την δυνατότητα άντλησης θερμότητας από το περιβάλλον και την μεταφορά της στο νερό, το οποίο χρησιμοποιείται στην θέρμανση του κτιρίου. Με αυτό τον τρόπο, καταναλώνοντας μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, απολαμβάνουμε πολλαπλάσια θερμική ενέργεια για την θέρμανση των χώρων και των Ζεστών Νερών Χρήσης.

antlia-thermothtas
Η λειτουργία της Αντλίας Θερμότητας

Η χρήση της Αντλίας θερμότητας υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες. Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα είναι: 
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση του λειτουργικού κόστους έως και 70% (εξοικονόμηση 60-70% σε σχέση με το πετρέλαιο και 50-60% σε σχέση με το φυσικό αέριο)
  • Η απόσβεση της επένδυσης περίπου εντός 3 ετών
  • Η απαίτηση μικρού διαθέσιμου χώρου και η αθόρυβη λειτουργία
  • Η εύκολη τοποθέτηση και οι ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης
  • Είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με καυσαέρια
Αυτά και ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα αναδεικνύουν τη χρήση αντλίας θερμότητας σε συνδυασμό με ένα ηλιοθερμικό σύστημα την καλύτερη λύση για τις ανάγκες ενός ξενοδοχείου.

andrianos

Η "ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ" αναλύει τις ιδιαιτερότητες κάθε έργου και προσφέρει καινοτόμες λύσεις τόσο στο στάδιο της μελέτης, όσο και κατά την εγκατάσταση, ώστε να επιτευχθεί άψογη λειτουργία με υψηλή απόδοση και οικονομία. Πάντα με στόχο την παροχή ποιοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων και τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον επενδύοντας στη μελέτη και στην τεχνογνωσία δυναμικών τομέων προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

No comments:

Post a Comment