Tuesday, July 14, 2015

Αντιμετώπιση του καύσωνα και μείωση των εξόδων

Με τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι να καταφθάνει, η ανάγκη για κλιματισμό είναι πιο μεγάλη από ποτέ.
Ειδικά στην Ελλάδα, η χρήση κλιματιστικού στο σπίτι μας είναι σχεδόν υποχρεωτική, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες επιλογές στην αγορά, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των αναγκών και των καταναλωτών.
Τα βασικά σημεία για την ορθή επιλογή ενός συστήματος κλιματισμού, είναι το κατά πόσο καλύπτει τις προσωπικές ανάγκες του καθενός, με βάσει τόσο τις οικονομικές του δυνατότητες, όσο και τις απατήσεις του χώρου του, καθώς επίσης και η ενεργειακή κατανάλωση του εκάστοτε συστήματος.
energeiakes-klaseis

Η σωστή ενημέρωση για το θέμα του κλιματισμού επομένως, θεωρείται σημαντική προϋπόθεση για τη λήψη της σωστής σχετικής απόφασης. 



Κλιματισμός

Με την έννοια «κλιματισμός» δεν εννοούμε μόνο την ψύξη του αέρα αλλά μία γενικότερη μεταβολή των κλιματιστικών συνθηκών ενός εσωτερικού κλειστού χώρου.
Οι  συσκευές που χρησιμοποιούμε για κλιματισμό μπορούν να ελέγχουν και να ρυθμίζουν αυτομάτως τα εξής:
· Την θερμοκρασία
· Την υγρασία
· Την καθαριότητα αέρα
· Την ανακυκλοφορία-ανανέωση του αέρα
δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία ατμόσφαιρα ευεξίας την οποία χρειάζεται ο άνθρωπος που συσχετίζει το συναίσθημα ανέσεως με τις εποχικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και του ποσοστού υγρασίας που περιέχει ο αέρας του χώρου όπου διαβιώνουν.

 Κατηγορίες συστημάτων κλιματισμού

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες συστημάτων κλιματισμού που είναι:
·   Τα συστήματα άνετης και υγιεινής διαβίωσης, που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ευεξίας στους χώρους διαβίωσης και εργασίας των ανθρώπων όπως σε σπίτια, σε γραφεία, σε εστιατόρια κτλ
·   Τα συστήματα βιομηχανικής χρήσης, που τα εγκαθιστούμε σε διάφορες βιομηχανίες και αποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες, που χρειάζεται η παραγωγή των προϊόντων της βιομηχανικής μονάδας.
Τα συστήματα κλιματισμού τα διακρίνουμε και από τη μέθοδο και τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνουμε την τελική διαμόρφωση των συνθηκών σε ένα κλιματιζόμενο χώρο.
Σύμφωνα με την θέση και την απόσταση της μονάδος παραγωγής ή παραλαβής θερμότητας και την θέση και την έκταση των χώρων με κλιματισμό τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται σε:
·        Τοπικά συστήματα κλιματισμού
·        Κεντρικά συστήματα κλιματισμού
Γενικότερα στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού, το κεντρικό μηχανοστάσιο (Λεβητοστάσιο, Ψυχροστάσιο, Εναλλάκτης Θερμότητας) τοποθετείται μακριά από τους χώρους με κλιματισμό.
Τις τερματικές μονάδες που έχουμε τοποθετήσει σε κάθε χώρο τις συνδέουμε με το κεντρικό μηχανοστάσιο με τη βοήθεια κατάλληλων συνδέσεων και αγωγών (Αγωγοί αέρα ή σωλήνες ζεστού – κρύου νερού ή ψυκτικού ρευστού / μέσου).


Ενεργειακή Σήμανση Συστημάτων Κλιματισμού
etiketa-energeiakwn-klasewn
Ετικέτα Ενεργειακής Σήμανσης

Κάθε κλιματιστική συσκευή συνοδεύεται από την ειδική ετικέτα ενεργειακής σήμανσης που μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο μοντέλο. Πάνω σε αυτήν εκτός από την επωνυμία και τον κωδικό του κλιματιστικού, αναγράφονται και πολλές πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τον εκπεμπόμενο θόρυβο
Στην στήλη SEER που έχει ως σύμβολο τον γαλάζιο ανεμιστήρα, βλέπουμε την τάξη ενεργειακής απόδοσης του κλιματιστικού σε κατάσταση ψύξης. 
Ομοίως στην στήλη SCOP που έχει ως σύμβολο τον κόκκινο ανεμιστήρα, βλέπουμε την τάξη ενεργειακής απόδοσης του κλιματιστικού σε κατάσταση θέρμανσης. Και στις δύο αυτές στήλες αναγράφονται αριθμητικά δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας του συγκεκριμένου μοντέλου. Αρχικά βλέπουμε φορτίο σχεδιασμού, σε kW, στρογγυλοποιημένο στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο. Αμέσως μετά βλέπουμε τον εποχιακό βαθμό ενεργειακής απόδοσης, στρογγυλοποιημένο στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο.
 Τέλος ακολουθεί η ετήσια κατανάλωση ενέργειας, σε kWh ανά έτος, για ψύξη και για θέρμανση, στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο. Σχετικά με τον εκπεμπόμενο θόρυβο, στην ειδική ετικέτα αναγράφονται οι τιμές στάθμης ηχητικής ισχύος της μονάδας εσωτερικού και της μονάδας εξωτερικού χώρου, σε dB(A) re1 pW, στρογγυλοποιημένες στον πλησιέστερο ακέραιο.




Εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού

Η εγκατάσταση ενός κεντρικού κλιματισμού περιλαμβάνει τα εξής:
·   Την κεντρική μονάδα θερμικής επεξεργασίας, που έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αέρα (σύστημα αέρα – αέρα), νερό (σύστημα νερού – αέρα) ή ψυκτικό ρευστό (σύστημα ψυκτικού ρευστού – αέρα).
·   Το δίκτυο αγωγών προσαγωγής ή και απαγωγής θερμότητας (σωλήνες ή και αεραγωγούς).
·   Τα στοιχεία τοπικής επεξεργασίας ή προσαγωγής και διάχυσης της θερμότητας ή και παραλαβής θερμότητας (ψύξης) στον ή από τον αέρα του χώρου καθώς και στοιχεία παραλαβής και απομακρύνσεως του μολυσμένου αέρα (στην περίπτωση που η εγκατάσταση περιλαμβάνει ανάλογη διαδικασία).
·   Τους αυτοματισμούς και τα ανάλογα συστήματα ελέγχου που είναι απαραίτητα για την προσαρμογή της μονάδος στις ανάγκες των χωρών.


egkatastash-kentrikou-klimatismou

Συστήματα κλιματισμού

Με βάση τη διαδικασία λειτουργίας (μέθοδος και χρησιμοποιούμενα μέσα) τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται σε:
·   Συστήματα κλιματισμού μόνο με αέρα
·   Συστήματα κλιματισμού μόνο με νερό
·   Συστήματα κλιματισμού αέρα - νερού
·   Συστήματα κλιματισμού ψυκτικού ρευστού – αέρα
·   Συστήματα κλιματισμού υπογείων υδάτων – νερού / αέρα (στην περίπτωση γεωθερμίας)

Τρόποι ψύξης

 Οι μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να ψύξουμε ένα κλιματιζόμενο χώρο είναι:
·   Με κεντρική κλιματιστική μονάδα
·   Με ημικεντρική κλιματιστική μονάδα
·   Με αυτόνομες (splitunits) κλιματιστικές συσκευές

Τρόποι θέρμανσης

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να θερμάνουμε ένα κλιματιζόμενο χώρο είναι:
·   Με θερμό αέρα (κεντρική ή ημικεντρική κλιματιστική μονάδα)
·   Με ζεστό νερό (κεντρική ή ημικεντρική κλιματιστική μονάδα)
·   Με αντιστροφή του κύκλου ψύξεως – αντλίες θερμότητας

Fan coil και αεραγωγοί

Μια κεντρική εγκατάσταση κλιματισμού μπορεί να ψύξει ή να θερμάνει ένα χώρο είτε με τοπικά στοιχεία (fan coils) είτε με αεραγωγούς είτε και με τις δύο μεθόδους ταυτόχρονα.
Τα Fan Coils τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις (συνήθως εξωτερικά σε τοίχους ή κάτω από παράθυρα) και αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των θερμικών φορτίων του χώρου. Οι αεραγωγοί τροφοδοτούν τον χώρο με ανάλογη ποσότητα αέρα που θα πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία.
Μία ημικεντρική κλιματιστική συσκευή μπορεί να ψύξει ένα χώρο ή με περιορισμένο αριθμό τοπικών στοιχείων (fan coils) ή με περιορισμένο σε έκταση δίκτυο αεραγωγών. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε μονοκατοικίες ή και διαμερίσματα πολυκατοικιών και ειδικότερα στις ανακαινίσεις σπιτιών και καταστημάτων.
Οι αυτόνομες κλιματιστικές συσκευές (split units) είναι μονάδες ψύξεως μικρής ικανότητας και εξυπηρετούν χώρους γραφείων ή δωματίων. Αυτές τις μονάδες μπορούμε να τις θεωρήσουμε και ως ημικεντρικές όταν μια εξωτερική μονάδα συνδεθεί με δύο ή και τρεις εσωτερικές μονάδες.

Fan-coil-Carrier
Fan coil Carrier

Αντλίες θερμότητας

Οι Αυτόνομες Κλιματιστικές Μονάδες και τα Συστήματα Κεντρικού Κλιματισμού που λειτουργούν με ψυκτικό υγρό (Συστήματα Ψυκτικού Υγρού – Αέρα) μπορεί να διαθέτουν Αντίστροφη Λειτουργία και να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες θέρμανσης όσο και τις ανάγκες ψύξης ενός χώρου. Σε αυτή τη περίπτωση αναφερόμαστε σε αυτά ως Αντλίες Θερμότητας.
Οι αντλίες θερμότητας λοιπόν λειτουργούν με την αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου και επειδή ο εξατμιστής του κυκλώματος γίνεται συμπυκνωτής, αποβάλει την θερμότητα του αέρα μέσα στον κλιματιζόμενο χώρο και τον ζεσταίνει.


Aqua-Snap-Plus-30-AWH
Αντλία Θερμότητας Carrier Aqua Snap Plus 30 AWH

Λειτουργία inventer

Τα σύγχρονα τοπικά ή και ημικεντρικά συστήματα για κλιματισμό επιλογή λειτουργίας inventer. Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται, η λειτουργία inventer δεν έχει σχέση με την αντιστροφή της λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος αλλά αυτή επιτρέπει να γίνεται μεταβολή της ισχύος του συμπιεστή και να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε ή να ψάξουμε. Όταν οι θερμικές απαιτήσεις είναι μεγάλες ο συμπιεστής παράγει έως και 130% της ισχύος του ενώ όταν οι απαιτήσεις είναι μικρές μπορεί να παράγει μόνο 30%.
Όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, ο μετατροπέας επιτρέπει την λειτουργία του συμπιεστή σε πολύ χαμηλή λειτουργία, ενώ τα κλιματιστικά συστήματα χωρίς inventer σταματούν την λειτουργία τους και ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους σε πλήρη ισχύ όταν αυξομειωθεί σημαντικά η θερμοκρασία του χώρου.
Με τη λειτουργία inventer επιτυγχάνουμε:
·   Η σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας επιπέδου 20 με 30% συγκριτικά με ένα απλό σύστημα.
·   Η ελαχιστοποίηση του επιπέδου θορύβου καθότι η συσκευή λειτουργεί μόνιμα σε χαμηλά επίπεδα.

Split units κλιματιστικά

Είναι κλιματιστικά συστήματα τα οποία έχουν δύο μέρη, την εξωτερική μονάδα η οποία αποτελείται από τον συμπιεστή, συμπυκνωτή και την βαλβίδα εκτόνωσης και την εσωτερική μονάδα η οποία αποτελείται από τον εξατμιστή και τον ανεμιστήρα. Η εσωτερική μονάδα μπορεί να είναι:
·   Επιτοίχια
·   Δαπέδου
·   Οροφής – Κρυφού Τύπου – μέσα σε ψευδοροφή
·   Οροφής – Εμφανούς τύπου
·   Τύπου κασέτας με δύο ή τέσσερις εξόδους αέρα ή περιμετρικής εξόδου
Ως ημικεντρικό σύστημα κλιματισμου ορίζουμε την περίπτωση όπου έχουμε μία εξωτερική μονάδα συνδεδεμένη με δύο ή τρείς εσωτερικές μονάδες.

Carrier-iPLUS

Split Unit κλιματιστικό Carrier iPLUS

Φορητά monoblock

Είναι τα κλιματιστικά συστήματα εκείνα τα οποία ενσωματώνουν την εξωτερική και εσωτερική μονάδα στην ίδια συσκευή, σε αντίθεση με τα συστήματα διαιρούμενου τύπου. Η αποβολή του θερμού αέρα στο εξωτερικό περιβάλλον επιτυγχάνεται μέσω ενός σωλήνα ή μέσω κάποιου παραθύρου / πόρτας το οποίο πρέπει να μένει ανοιχτό. Αυτό σημαίνει απώλειες στην ψύξη και κατά συνέπεια λιγότερη απόδοση. Τα συστήματα αυτά είναι συνήθως έχουν ρόδες και χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης άλλων συστημάτων ή όταν δεν απαιτούμε μόνιμη εγκατάσταση.
forhto-klimatistiko-carrier


Φορητό Κλιματιστικό Carrier


Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού

Προκειμένου να επιλεγεί κατάλληλος εξοπλισμός και να γίνει σωστή διαστασιολόγηση αυτού ώστε να επιτυγχάνονται οι παραπάνω συνθήκες, ο μηχανικός θα πρέπει κατά τη φάση του σχεδιασμού και της μελέτης να λάβει υπόψη ένα πλήθος άλλων παραγόντων που επηρεάζουν σημαντικά την τελική διαμόρφωση των συνθηκών που θα επικρατούν στο εσωτερικό ενός χώρου, όπως:
·         Οι εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, συνθήκες περιβάλλοντος.
·         Η μορφολογία της περιοχής αλλά και η συγκεκριμένη θέση του χώρου κτηρίου (Προσανατολισμός, Σκιάσεις και Γειτονικά Κτήρια, κτλ).
·         Τα θερμικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του χώρου και του κτηρίου γενικότερα (θερμοπερατότητα, θερμική μάζα, απορροφητικότητα ηλιακής ακτινοβολίας, διάχυση της ακτινοβολίας κτλ).
·         Ο πληθυσμός των ατόμων που διαμένει ή/και κάνει χρήση του χώρου – κτηρίου.
·         Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ανάλογα με την δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα (μηχανήματα, συσκευές, τύπος φωτιστικών σωμάτων κτλ).
·         Το περιεχόμενο του χώρου – κτιρίου εννοώντας τις επενδύσεις, τα έπιπλα κτλ

Επιλογή  κατάλληλου κλιματιστικού

Για τη σωστή επιλογή κλιματιστικού, ένας καταναλωτής πάντως θα πρέπει να γνωρίζει και τα εξής:
·         Στα σύγχρονα κλιματιστικά, η τεχνολογία inverter με ένδειξη στην ειδική ετικέτα ενεργειακής σήμανσης <<ενεργειακής κλάσης Α>> και πάνω, προσφέρει την βέλτιστη απόδοση με τη βέλτιστη οικονομία.
·         Ένα μεγάλο κλιματιστικό που ανοίγει και κλείνει συχνά, έχει κατανάλωση μέχρι και 50% άνω του αναμενομένου.
·         Η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε ένα σκιερό μέρος ,προσφέρει αμέσως οικονομία περίπου 5%.
·         Η ύπαρξη και χρήση ανιχνευτή κίνησης προσφέρει οικονομία, καθώς βάζει το κλιματιστικό σε λειτουργία αναμονής κάθε φορά που το δωμάτιο παραμένει κενό περισσότερο από 20 λεπτά.
·         Η συντήρηση των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας ανά τρίμηνο ή εξάμηνο (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) έτσι ώστε να παραμένουν καθαρά, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του κλιματιστικού μας.
·         Φροντίζουμε να μην υπάρχουν εμποδίων μπροστά σε μία εσωτερική μονάδα κλιματισμού καθώς αυτό δυσκολεύει την έξοδο του αέρα, μειώνοντας την απόδοση του.
·         Τα κλιματιστικά split unit μπορούν να λειτουργήσουν και ως μέσα αερισμού.

·         Ηλεκτρικές συσκευές κοντά στους αισθητήρες της θερμότητας, ενδέχεται να τους μπερδέψουν μέσω της θερμότητας που εκπέμπουν.

Επιλογή κατάλληλου συνεργάτη

Για την σωστή επιλογή συστήματος κλιματισμού, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ, με 20 χρόνια εμπειρίας σε συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.
Στο κατάστημά μας στην Καλαμάτα μπορείτε να βρείτε οικιακά air-condition των οίκων Carrier, Toshiba, Daikin και Fujitsu, καθώς και ολοκληρωμένα ημικεντρικά και κεντρικά συστήματα κλιματισμού.

Για κλιματιστικό στην Καλαμάτα, επισκεφθείτε την έκθεσή μας Πλάτωνος 30 και Μαιζώνος 22. Το εξειδικευμένο μας προσωπικό θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει και να σας προσφέρει την βέλτιστη λύση για τις ανάγκες σας.

No comments:

Post a Comment