Monday, September 16, 2013

Ολοκλήρωση της εγκατάστασης ηλιοθερμίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας στην Ελλάδα, το οποίο έχει αναλάβει η «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ», κατόπιν συμμετοχής της σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη) και συγκεκριμένα από το Άξονα Προτεραιότητας 1 για την Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος - Αντιμετώπιση της κλιματικής Αλλαγής - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ενεργειακή επιθεώρηση του έργου έγινε από τον Δρ. Μηχανικό M.I.T. κ. Ευθυμιάδη Απόστολο σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου. Η οριστική μελέτη εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα της «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ», με επικεφαλή τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κ. Γιώργο Ανδριανό και την σημαντική συμβολή του Μηχανολόγου Μηχανικού κ. Όθωνα Σιάγκα σε ειδικά θέματα.






ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο περιελάμβανε την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του ηλιοθερμικού συστήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, με σκοπό την αναβάθμιση των νευραλγικών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Έτσι επιλέχθηκε η βέλτιστη λύση της εγκατάστασης του ηλιοθερμικού συστήματος της TiSUN, για την υποβοήθηση των υπαρχόντων λεβήτων πετρελαίου, με απώτερο στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και την μείωση των εκπομπών σε ρύπους CO2.

Το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα θέρμανσης αποτελείται από:

Πρόκειται για ένα έργο ΑΠΕ υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στους ακόλουθους τομείς:
  • των υδραυλικών και ηλεκτρονικών αυτοματισμών και υδραυλικού κυκλώματος της ροής του ρευστού στο ηλιακό πεδίο,
  • της σχεδίασης των δοχείων αποθήκευσης ώστε να διατηρείται συνεχώς μια θερμική διαστρωμάτωση εντός των δοχείων,
  • της τεχνολογίας επιτήρησης και ελέγχου της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας των θερμικών φορέων μεταφοράς θερμότητας, του παραγόμενου ζεστού νερού χρήσης και του νερού ανακυκλοφορίας.


Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Οι εργασίες υλοποίησης του έργου προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς και η επιτυχής ολοκλήρωσή του οφείλεται:
  • στο σωστό προγραμματισμό στην οργάνωση και στην διαχείριση του έργου
  • στην καλή γνώση του αντικειμένου του έργου
  • στην άριστη συνεργασία των υπεύθυνων μηχανικών και του εργατοτεχνικού προσωπικού
  • στην καταλυτική συνεργασία της «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» με τις τεχνικές εταιρείες «ΕΥΡΩΘΕΡΜΙΚΗ» και «ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ» από τα Χανιά και την Σπάρτη, αντίστοιχα
  • στην άψογη συνεργασία του αναδόχου του έργου με την Τεχνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και  κυρίως με τον Μηχανολόγο Μηχανικό κ Παν. Χαρίτο και τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κ. Αναστ. Βλαχοδημητρόπουλο.
 
Οι βασικές εργασίες του έργου περιελάμβαναν:
  • την εγκατάσταση του πεδίου των ηλιακών συλλεκτών και το απαιτούμενο δίκτυο σωληνώσεων στα δώματα του Νοσοκομείου
  • την απεγκατάσταση του παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού θέρμανσης νερού χρήσης (θερμαντήρες εναποθήκευσης)
  • την εγκατάσταση των νέων θερμαντήρων διελεύσεως
  • την εγκατάσταση των απαιτούμενων δικτύων σωληνώσεων (θερμανσης -κρύου νερού -ζεστού νερού χρήσης - ανακυκλοφορίας - ηλιακού συστήματος)
  • την εγκατάσταση των μονάδων αυτοματισμού, ελέγχου, ρύθμισης, ένδειξης και καταγραφής διαφόρων παραμέτρων του ηλιακού συστήματος και των συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης.


ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Πλέον το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία, με την ηλιακή ενέργεια να συνεισφέρει στη θέρμανση των ζεστών νερών χρήσης, και στην θέρμανση των χώρων.
Από το έργο αυτό, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αναμένεται:
  • ετήσια εξοικονόμηση 1.615.411 KWh ενέργειας, περίπου, απ' τις απαιτούμενες για θέρμανση χώρων και ζεστού νερού χρήσης.
  • η ενεργειακή αυτή εξοικονόμηση αντιστοιχεί στο 31,3% περίπου της σημερινής ετήσιας κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται σε ετήσιο οικονομικό όφελος περίπου 225.000€.
  • Ετήσια μείωση των εκμπομπών CO2 κατά 546,2 τόνους.
 Θα επιτευχτεί έτσι, η ζητούμενη από την διοίκηση του Νοσοκομείου, συνολική εξοικονόμηση πόρων και η διασφάλιση της  λειτουργικότητας των μηχανολογικών συστημάτων με ορίζοντα τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία.



Στην Ελλάδα της κρίσης και του προβληματισμού, η ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ με «μετρημένα» και σταθερά βήματα, προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας, επενδύοντας στη μελέτη και στην τεχνογνωσία δυναμικών τομέων προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ποιοτικά έργα και ποιοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

No comments:

Post a Comment