Tuesday, July 9, 2013

Η Ηλιοθερμία στην υπηρεσία του κοινωνικού οφέλους

Η ηλιοθερμική τεχνολογία (ή αλλιώς, ηλιοθερμία) μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε χρήσιμη θερμότητα: οικονομικά, αποδοτικά και με ασφάλεια.Το μόνο που χρειάζεται είναι η ηλιακή ακτινοβολία και η τεχνολογία των ηλιακών συστημάτων της TiSUN. Αρκεί ένας ηλιακός συλλέκτης μεγέθους 4 έως 6 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να τροφοδοτήσει με ζεστό νερό ένα μέσο νοικοκυριό 4 ατόμων. Με αυτό το τρόπο η ηλιοθερμία καλύπτει το 25% της ανάγκης του ανθρώπου για ενέργεια. Έπειτα, μπορείτε να εξοικονομήσετε ευκολα, περίπου το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται για την θέρμανση του χώρου,με μοναδική προϋπόθεση να υποστηρίζετε τη θέρμανσή σας με ηλιακή ενέργεια.Η τιμή ενός ηλιοθερμικού συστήματος ποικίλει ανάλογα με την εγκατάσταση και τις απαιτούμενες ανάγκες. Η TiSUN διαθέτει μεγάλη γκαμα συλλεκτών, δοχείων και ηλιακών ελεγκτών, έτσι σε κάθε εγκατάσταση επιλέγονται τα κατάλληλα υλικά, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι ανάγκες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Μην ξεγελίεσται με το αυξημένο κόστος κάποιων προιόντων, ο σημαντικότερος παράγοντας εντέλει, είναι η απόσβεση της επένδυσή σας. Μερικά παραδείγματα κόστους ηλιοθερμίας και εκτιμώμενης απόσβεσης μπορείτε να δείτε στις σελίδες Οικιακών Εγκαταστάσεων Ηλιοθερμίας και Ξενοδοχειακών Εγκαταστάσεων Ηλιοθερμίας



Ηλιοθερμικό Σύστημα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας στην Ελλάδα. Το έργο αυτό έχει αναλάβει η «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» κατόπιν συμμετοχής της σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, και το  οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη) και συγκεκριμένα από το Άξονα Προτεραιότητας 1 για την Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος - Αντιμετώπιση της κλιματικής Αλλαγής - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο απευθύνεται σε ΝΠΔΔ, για «Πρότυπα Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ ή και ΕΞΕ σε δημόσια κτίρια» και έχει ως στόχους την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, τη διάδοση της χρήσης ΑΠΕ, την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για την προμήθεια και την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού συστήματος στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την θέρμανση των χώρων και την παραγωγή Ζεστών Νερών Χρήσης.

Το συγκεκριμένο ηλιακό θερμικό σύστημα αποτελείται από:
·         226 συλλέκτες, συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535τμ,
·         7 ηλιακούς συσσωρευτές (θερμοδοχεία) συνολικής χωρητικότητας 35.000lt,
·         μονάδα αντιστάθμισης της θερμοκρασίας του νερού θέρμανσης,
·         μονάδα συνεχούς ελέγχου της θερμοκρασίας του ζεστού νερού χρήσης
·         και την κεντρική μονάδα ελέγχου της ηλιοθερμικής εγκατάστασης που περιλαμβάνει συστήματα τηλεπαρακολούθησης και απομακρυσμένης παραμετροποίησης, τόσο για τοπική προβολή των στοιχείων του συστήματος, όσο και διαδικτυακά.

Πρόκειται για ένα έργο ΑΠΕ υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στους ακόλουθους τομείς:
·         των υδραυλικών και ηλεκτρονικών αυτοματισμών και υδραυλικού κυκλώματος της ροής του ρευστού στο ηλιακό πεδίο,
·         της σχεδίασης των δοχείων αποθήκευσης και των υδραυλικών σημείων εισόδου και εξόδου κατά τρόπο ώστε να διατηρείται συνεχώς μια θερμική διαστρωμάτωση εντός των δοχείων,
·         της τεχνολογίας επιτήρησης και ελέγχου της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας του παραγόμενου νερού θέρμανσης καθώς και του παραγόμενου ζεστού νερού χρήσης.

Η εξέλιξη των εργασιών είναι τάχιστη, και ήδη έχουν τοποθετηθεί το 42% των ηλιακών συλλεκτών στην ταράτσα του Νοσοκομείου, έχουν εγκατασταθεί όλα τα δοχεία PRO-CLEAN της TiSUN, ενώ έχει δημιουργηθεί και η διασύνδεση των σωληνώσεων, μεταξύ συλλεκτών και λεβητοστασίου. 

Από το έργο αυτό, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αναμένεται:
·         συνολική ενεργειακή εξοικονόμηση που εκτιμάται συντηρητικά στο 31,3% της σημερινής κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα,
·         ή περίπου 225.000€ ετησίως. Συνεπώς σε επίπεδο τιμών αγοράς, η απόσβεση της προτεινόμενης επένδυσης αναμένεται να γίνει σε περίπου 2 έτη.
·         Ενώ εκτιμάται ότι από την ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παράγονται περί τις 1.615.411 KWh θερμότητας ετησίως για τις ανάγκες του Νοσοκομείου για θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης.
·         Οι δε εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 546,2 τόνους ετησίως.
Στην Ελλάδα της κρίσης και του προβληματισμού, η ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ με «μετρημένα» και σταθερά βήματα, προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας, επενδύοντας στη μελέτη και στην τεχνογνωσία δυναμικών τομέων προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ποιοτικά έργα και ποιοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

No comments:

Post a Comment