Thursday, September 25, 2014

Νέα Ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την εγκατάσταση φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας

Δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η έγκριση της πολυκατοικίας, για την εγκατάσταση φυσικού αερίου




Ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος θα προβλέπει ότι δε θα χρειάζεται πλέον η έγκριση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικίας για να εγκαταστήσει  αντί της κεντρικής θέρμανσης  κάποια άλλη μορφή ενέργειας.
 Ετσι τα νοικοκυριά θα μπορούν να κλείνουν την κεντρική θέρμανση και να οδηγούνται σε αυτόνομη, π.χ. με τη χρήση φυσικού αερίου.


Σύμφωνα με τα Νέα, με τη ρύθμιση, που προωθεί ο υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, πλέον μεμονωμένοι ιδιοκτήτες πολυκατοικίας θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ατομικούς καυστήρες φυσικού αερίου στα διαμερίσματα τους και να απεξαρτηθούν από την κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο.
Σημειώνεται πως ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να προβαίνει στις απαραίτητες εργασίες για τη σύνδεση στο φυσικό αέριο χωρίς να χρειάζεται επίσης έγκριση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης των Ιδιοκτητών.

Ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου τοποθετείται συνήθως στο μπαλκόνι και συνδέεται με εξωτερική σωλήνωση, έχει μέτριες διαστάσεις και, εκτός από οικονομική θέρμανση, προσφέρει επίσης ζεστό νερό για το μπάνιο και την κουζίνα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι συχνά απαιτείται κάποια παρέμβαση στις σωληνώσεις νερού οι οποίες συνδέονται με τον ατομικό πλέον λέβητα εξασφαλίζοντας πλήρη ανεξαρτησία θέρμανσης.

Το μέσο κόστος για την εγκατάσταση και τα τέλη σύνδεσης υπολογίζεται στα 1.770 - 2.770 ευρώ εφόσον ο ενδιαφερόμενος υπογράψει σύμβαση με την ΕΠΑ Αττικής την περίοδο προσφορών που ξεκινά μέσα στον Οκτώβριο. Από τα χρήματα αυτά τα 1.500 - 2.500 ευρώ αφορούν τον επιτοίχιο λέβητα και τις σωληνώσεις και τα 270 ευρώ τα τέλη σύνδεσης για τα οποία από τον Οκτώβριο και μετά θα παρέχεται έκπτωση 50% (540 ευρώ η κανονική τιμή).
Βέβαια τα τέλη σύνδεσης επιμερίζονται στα διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας που πιθανόν να κάνουν αίτηση. Έτσι συμφέρει περισσότερο να αιτηθούν παράλληλα αρκετοί ιδιοκτήτες ώστε τα μοιραστεί το τέλος.
Το κόστος μειώνεται περαιτέρω αν ο ιδιοκτήτης κάνει χρήση του προγράμματος χρηματοδότησης της εταιρείας.

Σήμερα περίπου το 15% της οικιακής κατανάλωσης στην Ελλάδα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Μόνο στην Αττική, τα συνδεδεμένα νοικοκυριά φθάνουν τα 300.000 αλλά θα μπορούσαν να συνδεθούν κοντά στα 700.000, τόσα δηλαδή βρίσκονται πάνω σε δίκτυο της ΕΠΑ.



No comments:

Post a Comment