Wednesday, October 2, 2013

Χρήσιμοι όροι για τον κλιματισμό

Η αγορά κλιματιστικού για την οικία ή τον επαγγελματικό χώρο απαιτεί στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικών χαρακτηριστικών των προιόντων. Ακολουθεί ένας σύντομος, αλλά περιεκτικός, οδηγός για να είστε πάντα "διαβασμένοι" :



BTU: Μονάδα μέτρησης της ενέργειας στο Αγγλοσαξωνικό Σύστημα Μέτρησης. BTU = British Thermal Unist = Βρετανική Θερμική Μονάδα. 1000 BTU αντιστοιχούν σε 0,293kWh

Βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε ψύξη (EER): Βαθμός ενεργειακής απόδοσης EER- Energy Efficiency Ration- της συσκευής κατά τη λειτουργία ψύξης υπό πλήρες φορτίο, είναι ο λόγος της αποδιδόμενης ψύξης προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του λόγου, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτική είναι η συσκευή.

Βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση (COP): Βαθμός ενεργειακής απόδοσης COP - Coefficient Of Perfomance- Είναι ο λόγος της αποδιδόμενης θερμότητας προς την καταναλισκόμενη ενέργεια. Όσο μεγαλύτερος ο COP, τόσο πιο αποδοτικό είναι το προϊόν.

Ενεργειακή κλάση: Ενεργειακή κλάση ή Κατηγορία. Κυμαίνεται από Α+++ έως G. Σύστημα σήμανσης της Ενεργειακής απόδοσης των Οικιακών συσκευών για την εύκολη και γρήγορη αξιολόγηση μιας συσκευής από τους καταναλωτές. Η κατηγορία Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ η κατηγορία G η λιγότερο. Η σήμανση είναι υποχρεωτική για όλες τις συσκευές που πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιονιστής: Φίλτρο προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Ο ιονιστής χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά πεδία απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα που εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατεί σκόνη, οσμές και αιωρούμενα σωματίδια.

Inverter: Η λειτουργία inverter, ελέγχει αναλογικά την ισχύ του κλιματιστικού, τροποποιώντας τη συχνότητα του ρεύματος τροφοδότησης ή την ένταση του. Έτσι εξασφαλίζεται ομαλή γραμμική μεταβολή της ταχύτητας περιστροφής του συμπιεστή. Αυτό επιτρέπει την εναρμόνιση της ψυκτικής και της θερμικής ισχύος με τις εκάστοτε απαιτούμενες πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Όταν η θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου διαφέρει κατά πολύ από την ρυθμισμένη θερμοκρασία, το κλιματιστικό λειτουργεί με την μέγιστη ισχύ, εξασφαλίζοντας την γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας. Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο, ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.

Multi Split: Πρόκειται για κλιματιστικά και συσκευές θέρμανσης που εξοικονομούν ενέργεια σε σημαντικά ποσοστά. Χρησιμοποιούν δύο ή τρεις εσωτερικές μονάδες που είναι τοποθετημένες σε ξεχωριστούς χώρου, προκειμένου να ελέγχουν τη θερμοκρασία μεμονωμένα και με ακρίβεια.

SCOP: Seasonal Coefficient of Performance. Είναι η θερμική ισχύς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται θέρμανση, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή το SCOP, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα.

SEER: Seasonal Energy Efficiency Ratio. Είναι η ψυκτική ισχύς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται ψύξη, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή το SEER, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα.

Σταθερών στροφών κλιματιστικά: Οι μονάδες Σταθερών Στροφών είναι μονάδες σταθερή απόδοσης και διαθέτουν συμπιεστές που ξεκινούν ή σταματούν την λειτουργία τους, ανάλογα με την θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου, δηλαδή ένας θερμοστάτης ελέγχει την λειτουργία του συμπιεστή με βάση την επιθυμητή θερμοκρασία

Wi-Fi: Γνωστά και ως τοπικά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης. Με αυτή την τεχνολογία οι χρήστες μπορούν να συνδέονται μέσω διαδικτύου αλλα και με ασύρματες συσκευές, σε μια δομημένη περιοχή.

No comments:

Post a Comment